Υφάσματα από φυσικά υλικά: Πώς να επιλέξετε τα κατάλληλα

Βαμβάκι ή λινό; Μαλλί ή μετάξι; Ποια φυσικά υλικά είναι κατάλληλα για την επίπλωση και τη διακόσμηση του σπιτιού σας, και τι πρέπει να προσέξετε πριν επιλέξετε; Όλες οι απαντήσεις παρακάτω!

1. Λινό

Τα λινά υφάσματα παράγονται από τις ίνες του φυτού λινάρι. Είναι από τα παλαιότερα υφάσματα που παράχθηκαν στον κόσμο και χρησιμοποιούνται εδώ και αιώνες.

Το λινό είναι εξαιρετικής ποιότητας ύφασμα αλλά δύσκολο στη συντήρησή του γιατί τσαλακώνεται εύκολα και σιδερώνεται δύσκολα. Επίσης, χρειάζεται προσοχή στο πλύσιμο γιατί μπαίνει, όπως και το βαμβάκι, και φθείρεται στο τρίψιμο και το ζεστό νερό. Είναι καλύτερο να πλένεται σε κρύο νερό, με ένα ήπιο απορρυπαντικό και σε πρόγραμμα πλυντηρίου για ευαίσθητα ρούχα.

Είναι ένα πολύ όμορφο φυσικό υλικό, ιδανικό για το καλοκαίρι γιατί αφήνει το φως και τον αέρα να το διαπερνούν. Το προτείνουμε για τις καλοκαιρινές κουρτίνες σας.

2. Βαμβάκι

Το βαμβάκι είναι αρκετά ανθεκτικό υλικό, με αντοχή σε φθορά και ξεθώριασμα, που δίνει αίσθηση δροσιάς και άνεσης. Δεν τσαλακώνει τόσο εύκολα όσο το λινό αλλά χρειάζεται προσοχή στο πλύσιμο γιατί οι ίνες του μπαίνουν όταν απορροφούν νερό.

Συχνά οι κατασκευαστές το συνδυάζουν με άλλες ίνες, π.χ. polyester, για να αυξήσουν ακόμη περισσότερο την ανθεκτικότητά του και να το καταστήσουν ιδανικό για καθημερινή χρήση.

Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σχεδόν παντού, από έπιπλα και διακοσμητικά μαξιλάρια μέχρι κουρτίνες.

3. Μαλλί

Το μαλλί είναι ένα εξαιρετικά ανθεκτικό, βραδύκαυστο, αντιαλλεργικό και εύκολο στο καθάρισμα υλικό. Χρησιμοποιείται κι αυτό από πολύ παλιά για την κατασκευή ρούχων, χαλιών και άλλων αντικειμένων.

Σας το προτείνουμε για τα χαλιά και τις μοκέτες σας, αλλά και για τα υφάσματα επίπλωσης, επειδή είναι πολύ ανθεκτικό και φιλικό για την υγεία και το περιβάλλον.

Ολόμαλλη μοκέτα με ύφανση μπουκλέ.

4. Μετάξι

Παράγεται από κουκούλια μεταξοσκώληκα, μια διαδικασία πολύ χρονοβόρα και δύσκολη αλλά με θαυμαστό αποτέλεσμα! Είναι το πιο πολυτελές ύφασμα, γνωστό για την μεγάλη αξία του εδώ και αιώνες. Παρότι είναι λεπτό και εκλεπτυσμένο, είναι ένα πολύ ανθεκτικό υλικό.

Στη διακόσμηση χρησιμοποιείται συνήθως σε κουρτίνες, που προσδίδουν αίσθηση πολυτέλειας και φινέτσας σε κάθε χώρο. Επειδή όμως το μετάξι είναι ευαίσθητο στην ηλιακή ακτινοβολία, είναι απαραίτητο οι κουρτίνες να φοδράρονται για προστασία.

5. Βισκόζη (Viscose)

Η βισκόζη είναι μια φυτική πρώτη ύλη που παράγεται από ξυλοπολτό δέντρων όπως η οξιά, το πεύκο, ο ευκάλυπτος και το μπαμπού, και μοιάζει με μετάξι. Θεωρείται όμως ημι-συνθετικό υλικό γιατί απαιτείται ειδική επεξεργασία για να παραχθεί.

Τα υφάσματα από βισκόζη είναι πολύ απαλά και ελαφριά, με λαμπερό φινίρισμα. Χρειάζονται προσοχή γιατί είναι αρκετά ευαίσθητα και τσαλακώνουν εύκολα. Υπάρχουν, όμως, και ανθεκτικά υφάσματα που περιέχουν βισκόζη σε ένα ποσοστό, μαζί με άλλα υλικά όπως το βαμβάκι, το μαλλί αλλά και ο πολυεστέρας. Η βισκόζη χρησιμοποιείται επίσης για την παραγωγή υπέροχων χειροποίητων χαλιών.

Ύφασμα jacquard, πλενόμενο, κατάλληλο για επίπλωση, διακοσμητικά μαξιλάρια και κουρτίνες.
Χαλί χειροποίητο – handwoven, από viscose. Φινιρισμένο με την τεχνική cut & loop, στιλπνό σαν αναπαλαιωμένο χαλί.

Στο κατάστημά μας μπορείτε να δείτε από κοντά ολόκληρη τη συλλογή μας από ποιοτικά υφάσματα διάσημων οίκων του εξωτερικού. Επίσης, αναλαμβάνουμε τη ραφή και την άψογη τοποθέτηση στον χώρο σας.
Λ. Κηφισίας 228, Κηφισιά / 210 8013921

———————————

Διαβάστε επίσης:
Κουρτινόξυλο ή κουρτινιέρα;
8 ιδέες διακόσμησης για ένα μοντέρνο υπνοδωμάτιο
Λινό: Το ύφασμα του καλοκαιριού