Η επιστροφή από τις διακοπές σημαίνει και καινούργια αρχή. Επιστρέφουμε ανανεωμένοι και αναζωογονημένοι για να θέσουμε νέους στόχους και να δουλέψουμε με κέφι και όρεξη για να τους πετύχουμε! Και εμείς αλλά και τα παιδιά μας που ξεκινούν μια νέα τάξη στο σχολείο.
Ένας τρόπος για να αποκτήσουμε περισσότερο κέφι για τη νέα μας αρχή είναι να ανανεώσουμε τον χώρο μέσα στον οποίο εργαζόμαστε ή μελετάμε. Η ανανέωση είναι από μόνη της αναζωογονητική, αλλά πολύ σημαντικό για τη διάθεσή μας είναι ο χώρος στον οποίο περνάμε τόσο μεγάλο μέρος του χρόνου μας να ανταποκρίνεται στις ανάγκες μας, που αλλάζουν χρόνο με τον χρόνο.
Παρακάτω θα βρείτε μια λίστα με τα σημεία που πρέπει να προσέξετε και ίσως να αναθεωρήσετε στον χώρο αυτό, τόσο για εσάς όσο και για τα παιδιά σας, καθώς και προτάσεις για υλικά που ίσως χρειαστείτε, όπως ταπετσαρίες, υφάσματα, δάπεδα κ.α.

Καταρχάς, είναι καλύτερο ο χώρος εργασίας ή μελέτης να είναι απομονωμένος και ήσυχος, κάτι που βοηθάει στη συγκέντρωση.
Το πρώτο που πρέπει να προσέξετε είναι το γραφείο ή το τραπέζι της μελέτης να είναι κοντά στο παράθυρο, αν υπάρχει στο δωμάτιο. Η άμεση πρόσβαση στο φυσικό φως δεν είναι μόνο πρακτικό θέμα αλλά και διάθεσης. Ιδιαίτερα αν η θέα είναι όμορφη, η διάθεσή σας καθώς εργάζεστε, ή του παιδιού σας καθώς διαβάζει, θα είναι πολύ πιο θετική απ’ ότι αν κοιτάζατε προς τον τοίχο.

Το δεύτερο βήμα είναι να ελέγξετε αν το γραφείο και η καρέκλα σας βολεύουν ακόμα ή, αν πρόκειται για παιδικό γραφείο, αν ταιριάζουν ακόμα στο σώμα του παιδιού. Αν το ύψος των επίπλων δεν είναι κατάλληλο πια, το παιδί μπορεί να παρουσιάσει προβλήματα στη σπονδυλική στήλη. Το ίδιο ισχύει και εσάς αν περνάτε πολύ χρόνο καθισμένοι σε γραφείο.
Αν χρησιμοποιείτε υπολογιστή, φροντίστε η οθόνη να είναι στο ύψος των ματιών σας και όχι πολύ κοντά σας. Η πλάτη σας θα πρέπει να είναι ίσια και να μην χρειάζεται να σκύβετε. Ένα υποπόδιο βοηθάει ώστε τα γόνατα να είναι στο ίδιο ύψος με τους μηρούς. Η καρέκλα σας θα πρέπει να είναι άνετη και τα «μπράτσα» της να σας επιτρέπουν να ακουμπάτε τα χέρια σας με άνεση. Το ύψος του γραφείου πρέπει να είναι ανάμεσα στη μέση και πλευρά.

Επόμενο βήμα είναι να δημιουργήσετε μια γωνιά χαλάρωσης μέσα στον χώρο εργασίας ή μελέτης. Έτσι θα μπορείτε να κάθεστε πιο αναπαυτικά στα διαλείμματά σας ή στις περιπτώσεις που πρέπει απλώς να διαβάσετε κάτι. Καλό θα είναι να μην έχετε υπολογιστή ή άλλη συσκευή σ’ αυτή τη γωνιά, ώστε να περνάτε λίγο χρόνο μακριά από την οθόνη.
Τοποθετήστε απέναντι από το γραφείο σας μια άνετη πολυθρόνα ή έναν μικρό καναπέ με ένα τραπεζάκι. Μια καλή ιδέα είναι αυτός ο χώρος να βοηθάει στην ανάπτυξη της δημιουργικότητας και την αποσυμφόρηση από το άγχος της εργασίας. Τοποθετήστε βιβλία που σας εμπνέουν, τουβλάκια για κατασκευές, πλαστελίνη ή ό,τι άλλο σας βοηθάει. Κάντε το ίδιο και στον παιδικό χώρο μελέτης.

Σημαντικό βήμα στη δημιουργία ενός χώρου όπου θα μπορείτε να συγκεντρωθείτε είναι η οργάνωση.
Απαλλάξτε τον εαυτό σας ή το παιδί σας από τις αφορμές που μπορεί να αποσπάσουν την προσοχή και δημιουργήστε έναν χώρο που βοηθάει στη χαλάρωση. Τοποθετήστε αποθηκευτικούς χώρους, όπως ντουλάπια, συρτάρια και κουτιά, μέσα στα οποία θα οργανώσετε τα μικροαντικείμενα που χρειάζονται για την εργασία ή τη μελέτη. Αφήστε ελάχιστα αντικείμενα πάνω στο γραφείο, και μάλιστα φροντίστε να είναι αντικείμενα που δεν τραβάνε την προσοχή.
Προτιμήστε τα ουδέτερα, απαλά χρώματα για οτιδήποτε σκοπεύετε να τοποθετήσετε πάνω στο γραφείο.

Σειρά έχει ο φωτισμός. Όσο κι αν σας αρέσει το απαλό φως και τα όμορφα φωτιστικά, εδώ θα πρέπει να σκεφτείτε πρακτικά. Το φως του γραφείου θα πρέπει να μοιάζει με το φυσικό φως ώστε να προστατέψουμε τα μάτια μας ή των παιδιών, αλλά και να έχουμε καλύτερη συγκέντρωση. Τοποθετήστε ένα επιτραπέζιο φωτιστικό γραφείου αν χρειάζεστε περισσότερο φως στον χώρο εργασίας ή ανάγνωσης. Επιλέξτε μια λάμπα σε ψυχρό λευκό, και όχι σε κίτρινο ή κάποιο άλλο χρώμα.

Αν θέλετε να αλλάξετε το χρώμα στους τοίχους, επιλέξτε ένα απαλό χαρούμενο χρώμα ή μια διακριτική ταπετσαρία, ιδιαίτερα αν η προσοχή σας αποσπάται εύκολα. Σκεφτείτε ποιο χρώμα σας φτιάχνει τη διάθεση και επιλέξτε μια απαλή απόχρωσή του. Τα ανοιχτά χρώματα κάνουν τον χώρο να δείχνει μεγαλύτερος και αντανακλούν το φως, διαχέοντάς το.
Σε περίπτωση που θέλετε να προσθέσετε μια πινελιά που θα δώσει χαρακτήρα στον χώρο, μπορείτε να τοποθετήσετε μια ταπετσαρία με έντονα σχέδια ή ένα ζωηρόχρωμο pattern σε έναν από τους τοίχους.

Μέχρι στιγμής έχουμε δημιουργήσει έναν άνετο χώρο, αρκετά ουδέτερο και απαλλαγμένο από αντικείμενα που δεν χρειάζονται. Ήρθε η ώρα να προσθέσετε τις δικές σας προσωπικές πινελιές, ή του παιδιού σας αν πρόκειται για τον δικό του χώρο μελέτης. Τοποθετήστε μερικά αντικείμενα στο χρώμα που σας αρέσει, ένα έργο τέχνης ή αφίσες που σας εμπνέουν, για παράδειγμα με τα αγαπημένα σας quotes. Αποφύγετε, όμως, τα πολλά μικρά αντικείμενα και καδράκια.
Οι κουρτίνες και δύο-τρία μαξιλαράκια από το ίδιο ύφασμα μπορούν επίσης να δώσουν χρώμα και χαρακτήρα στον χώρο. Επιλέξτε ένα χρώμα ή σχέδιο που σας αρέσει και δένει ωραία με τα υπόλοιπα χρώματα του δωματίου. Αν έχετε βάψει τους τοίχους με ένα απαλό χρώμα, μπορείτε να διαλέξετε κουρτίνα, ή άλλο τρόπο σκίασης, με ύφασμα σε εντονότερη απόχρωση του ίδιου χρώματος.

Σκεφτείτε την ιδέα να τοποθετήσετε ένα φυτό στον χώρο, το οποίο θα καθαρίζει την ατμόσφαιρα, θα δίνει χρώμα, αλλά και θα σας χαλαρώνει. Είναι γνωστό πως το πράσινο χρώμα των φυτών μας βοηθάει να χαλαρώσουμε και να νιώσουμε άνετα.

Τελειώνοντας, δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε τις περιπτώσεις που το γραφείο των παιδιών είναι μέσα στα υπνοδωμάτιά τους, λόγω έλλειψης χώρου.
Σε αυτή την περίπτωση ακολουθήστε τις παραπάνω οδηγίες προσπαθώντας να διαχωρίσετε, όσο γίνεται, τον χώρο μελέτης από τον χώρο ύπνου. Σε αυτό μπορεί να βοηθήσει ένα κρεβάτι που γίνεται καναπές ή πολυθρόνα. Σε αυτή την περίπτωση φροντίστε κατά τη διάρκεια της ημέρας να είναι πάντα μαζεμένο.
Όσο μικρός κι αν είναι ο χώρος, μην παραλείψετε να δημιουργήσετε μια γωνιά δημιουργικότητας και χαλάρωσης γιατί τα παιδιά έχουν ανάγκη την αποφόρτιση όσο κι εμείς.
Επίσης, αφήστε το παιδί σας να επιλέξει τον χαρακτήρα που θέλει να έχει ο χώρος του ώστε να αισθάνεται καλά και άνετα μέσα σε αυτόν.
Διαβάστε επίσης:
Παιδικό δωμάτιο: 10 προτάσεις διακόσμησης για τη νέα σχολική χρονιά
13 ταπετσαρίες για έναν επαγγελματικό χώρο που θα σας εμπνέει καθημερινά!