Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το σκανδιναβικό στυλ διακόσμησης

Η μόδα έρχεται και φεύγει. Ένα στυλ διακόσμησης, όμως, παραμένει σταθερά πρώτο στις προτιμήσεις όλων, και μάλιστα από τα τέλη του 19ου αιώνα, και δεν είναι άλλο από το σκανδιναβικό! Ποιος είναι ο πυρήνας του συγκεκριμένου στυλ διακόσμησης; Το τρίπτυχο «λειτουργικότητα – απλότητα – ομορφιά». Η λειτουργικότητα υπήρξε και εξακολουθεί να είναι Νο.1 προτεραιότητα για τους βόρειους λαούς της Ευρώπης, κυρίως λόγω των βαριών χειμώνων που περνούν. Η απλότητα είναι φυσικό επακόλουθο της λειτουργικότητας και η ομορφιά είναι το ζητούμενο όλων.
Στόχος του σκανδιναβικού design είναι το hygge (προφέρεται χου-γκα). Δηλαδή, η άνεση, η «ζεστασιά», η χαλαρότητα, η ασφάλεια και η απόλαυση. Το hygge είναι ολόκληρη φιλοσοφία ζωής στην Σκανδιναβία και ιδιαίτερα στην Δανία, και πιστεύεται ότι σε αυτήν οφείλεται το γεγονός ότι η Δανία είναι η χώρα με τους πιο ευτυχισμένους κατοίκους στον κόσμο! Οτιδήποτε προκαλεί ευφορία, είναι hygge. Και ένας από τους πιο σημαντικούς πυλώνες αυτής της φιλοσοφίας είναι ένα σπίτι που σε κάνει να νιώθεις απλά υπέροχα κάθε στιγμή!

Τι επιτάσσει το σκανδιναβικό στυλ διακόσμησης και το hygge;

1. Φως

Οι λευκοί τοίχοι είναι must. Είτε απλά βαμμένοι είτε επενδυμένοι με ταπετσαρίες που δίνουν την αίσθηση της διαφορετικής υφής, οι λευκοί τοίχοι αντανακλούν στο maximum το φυσικό φως και δημιουργούν μια ζεστή ατμόσφαιρα.
Το φως παίζει σημαντικό ρόλο και το βράδυ. Τότε, επιστρατεύονται πολλά αρωματικά κεριά… παντού!

2. Φυσικά υλικά

Τα ξύλινα δάπεδα έχουν την τιμητική τους. Σε διάφορα χρώματα και σχέδια, με έμφαση σε πιο φυσικές, ρουστίκ επιλογές (δηλ. δάπεδα στα οποία φαίνονται έντονα οι ρόζοι και τα «νερά» του ξύλου).
Το ξύλο κυριαρχεί και στα έπιπλα σε μίνιμαλ γραμμές, ενώ άλλα υλικά που μπορούν να ενταχθούν με διάφορους τρόπους είναι η πέτρα (ακόμη κι αν πρόκειται για μια ταπετσαρία), το μέταλλο και το γυαλί.

3. Ποικιλία υφασμάτων

Ζεστά γούνινα ριχτάρια τον χειμώνα, δροσερά λινά υφάσματα το καλοκαίρι, απαλά χαλιά από φυσικές ίνες, από μαλλί, βαμβάκι και χαρτί (!), υπέροχα στην αφή, σενύλ διακοσμητικά μαξιλάρια… οι πολλές και διαφορετικές υφές εναρμονίζονται τέλεια (mix&match) και χαρίζουν μια αίσθηση χαλάρωσης, δημιουργώντας την επιθυμία για cocooning!

4. Ουδέτερα χρώματα

Λευκό, μπεζ, ανοιχτό γκρι: Αυτά τα χρώματα είναι «ξεκούραστα», φωτεινά και ο ιδανικός καμβάς για να προστίθενται κάθε τόσο μικρές πινελιές πιο έντονου χρώματος. Προς αποφυγή της μονοτονίας, ενδείκνυται ο συνδυασμός διαφορετικών patterns στις ίδιες αποχρώσεις.

 

Διαβάστε επίσης:

Ποια χρώματα ταιριάζουν σε κάθε δωμάτιο του σπιτιού; 

Μίνιμαλ και λειτουργικότητα πάνε μαζί; Κι όμως!

Γνωρίστε τα δάπεδα LVT