Δάπεδο LVT ή Laminate; Ποιο είναι το κατάλληλο για τον χώρο μου;

Τα δάπεδα LVT (Luxury Vinyl Tiles) και Laminate είναι και τα δύο συνθετικές εναλλακτικές λύσεις του ξύλινου δαπέδου. Έχουν, λοιπόν, όψη και υφή ξύλου (αν και τα LVT υπάρχουν και σε άλλα σχέδια όπως αυτό).

Παρότι έχουν παρόμοιο αισθητικό αποτέλεσμα, διαφέρουν σε κάποια βασικά χαρακτηριστικά τους και στον τρόπο τοποθέτησής τους.

Ας δούμε ποιες είναι οι διαφορές αυτές ώστε να αποφασίσετε ευκολότερα ποιο ταιριάζει στον χώρο σας.

Δάπεδο Laminate γιά βαριά οικιακή ή γενική επαγγελματική χρήση, πάχους 8mm, αντιστατικό, διαθέσιμο σε διαφορετικά χρώματα με απόλυτα φυσική αίσθηση.

Όψη

Γενικώς υπάρχει η άποψη ότι το laminate μοιάζει περισσότερο με φυσικό ξύλο απ’ ό,τι το LVT. Η αλήθεια είναι ότι η ποιότητα του υλικού παίζει μεγάλο ρόλο όχι μόνο στην αντοχή του αλλά και το αισθητικό αποτέλεσμα. 

Πλέον υπάρχουν LVT δάπεδα υψηλής ποιότητας και αισθητικής που μοιάζουν πολύ με φυσικό ξύλο στην όψη και την υφή.

Επομένως, θα λέγαμε ότι εδώ δεν υπάρχει πολύ μεγάλη διαφορά, εάν η επιλογή του υλικού είναι η σωστή.

Βινυλικό δάπεδο σε λωρίδες, κολλητό ή πλωτό σε όψη και υφή ξύλου, με μεγάλη αντοχή σε βαριά χρήση και υγρασία.

Αντοχή στην υγρασία

Μια σημαντική διαφορά των δύο λύσεων είναι ο τρόπος συμπεριφοράς τους όταν υπάρχει υγρασία.

Το LVT είναι ανθεκτικό στην υγρασία, γι’ αυτό και είναι κατάλληλο ακόμα και για κουζίνες, μπάνια και εξωτερικούς χώρους.

Το laminate, αντιθέτως, δεν είναι κατάλληλο για χώρους με υγρασία. Εννοείται, βέβαια, ότι μπορούμε να το σφουγγαρίζουμε κανονικά και ότι δεν θα χαλάσει αν πέσει λίγο νερό. Όμως, αν υπάρχει υγρασία ή κίνδυνος πλημμύρας στον χώρο καλό είναι να επιλέξουμε μια άλλη λύση.

Αυτό είναι ένα βασικό κριτήριο επιλογής της μιας ή της άλλης λύσης.

Βινυλικό δάπεδο σε λωρίδες, κολλητό ή πλωτό σε όψη και υφή ξύλου, με μεγάλη αντοχή σε βαριά χρήση και υγρασία.

Αντοχή στη βαριά χρήση

Ακόμα ένα σημαντικό κριτήριο επιλογής είναι η αντοχή στη βαριά χρήση.

Το LVT είναι ευαίσθητο υλικό στο οποίο σχετικά εύκολα δημιουργούνται σημάδια και γρατζουνιές. Άρα, αν πρόκειται για χώρο όπου γίνεται βαριά χρήση, για παράδειγμα σέρνονται βαριά ή αιχμηρά αντικείμενα, δεν είναι ιδανική λύση.

Το laminate, από την άλλη, είναι πολύ ανθεκτικό και ιδανικό για βαριά χρήση – εφόσον βεβαίως επιλέξουμε ένα υλικό υψηλής ποιότητας.

Δάπεδο Laminate για βαριά οικιακή ή ελαφριά επαγγελματική χρήση, πάχους 8mm, αντιστατικό. Με απόλυτα κλασσικά ή με ασυνήθιστα τολμηρά σχέδια και χρώματα.

Τοποθέτηση

Και τα δύο είδη δαπέδου τοποθετούνται εύκολα σε κάθε χώρο, και μάλιστα μπορούν και τα δύο να τοποθετηθούν πάνω από υπάρχον δάπεδο.

Η βασική τους διαφορά είναι ότι το δάπεδο LVT τοποθετείται συνήθως με κόλλα ενώ το laminate κουμπωτά.

Αυτό σημαίνει ότι το LVT δεν είναι πολύ εύκολο να αντικατασταθεί ενώ το Laminate μπορεί να αλλαχτεί εύκολα όποτε το θελήσουμε.

Βινυλικό δάπεδο σε πλακίδια, κολλητό, με όψη παρκέ πλεκτού και συνδυασμούς χρωμάτων.

Στο κατάστημά μας θα βρείτε LVT και Laminate δάπεδα υψηλής ποιότητας σε πολλά σχέδια και χρώματα. Επιπλέον, αναλαμβάνουμε την τοποθέτησή τους στον χώρο σας. Η πολύχρονη εμπειρία μας στην τοποθέτηση και των δύο αυτών των υλικών μας επιτρέπει να επιτυγχάνουμε ένα άψογο αποτέλεσμα που θα χαίρεστε για πολλά χρόνια!

——————–

Διαβάστε επίσης:
Δάπεδο Laminate: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την τοποθέτησή του
21 laminate δάπεδα του οίκου Balterio για να επιλέξετε το δικό σας
Επιλογή δαπέδου: 5 λύσεις για να βρείτε αυτή που σας ταιριάζει