Αποκωδικοποιώντας τις περσίδες

Μέχρι την δεκαετία του ’90 είχαμε συνηθίσει να βλέπουμε τις περσίδες αποκλειστικά σε χώρους γραφείων και αίθουσες συναντήσεων.

Σταδιακά, ωστόσο, κέρδισαν το χαμένο έδαφος και μπήκαν στα σπίτια μας. Αρχικά, χρησιμοποιήθηκαν επιλεκτικά, σε σημεία όπως το παράθυρο της κουζίνας πάνω από το νεροχύτη ή σε κάποια παράθυρα με περβάζι. Πλέον, όμως, τις συναντάμε σε πολλά και διαφορετικά σημεία – όπως το καθιστικό ή το υπνοδωμάτιο. Ευτυχώς, θα πούμε εμείς, καθώς το αποτέλεσμα που προσφέρουν οι καλής ποιότητας περσίδες σε ένα μοντέρνο σπίτι είναι λειτουργικά και αισθητικά άψογο.

Ας δούμε πώς μπορούν να ομορφύνουν τον χώρο μας και κάποια μικρά μυστικά που είναι καλό να έχουμε υπόψη μας:

Είναι ανθεκτικές

Με τις περσίδες δεν έχετε ποτέ το άγχος του λεκέ – δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι τις πρωτοείδαμε στην κουζίνα. Δεν σας απασχολεί το πλύσιμο, η τοποθέτηση και το σιδέρωμά τους ή αν τις σκίσει το κατοικίδιό σας. Μπορείτε να τις έχετε σε παράθυρα με διαρκή έκθεση σε έντονο ήλιο χωρίς να ανησυχείτε μήπως ξεθωριάσουν. Τα υλικά τους ζητούν την ελάχιστη φροντίδα για να παραμείνουν σαν καινούρια και οι μηχανισμοί σε μια περσίδα καλής ποιότητας, με τη σωστή χρήση, δεν χαλάνε ποτέ. 

Ξύλινες περσίδες.

Είναι αποτελεσματικές

Οι περσίδες προσφέρουν εξαιρετικά αποτελεσματική προστασία από τον ήλιο – και μάλιστα με πάνω από έναν τρόπους. Μπορείτε να τις σύρετε αλλά και να τις περιστρέψετε για να ρυθμίσετε αν θέλετε πλήρες φως, ημίφως, ή πλήρη συσκότιση και την κατεύθυνση του φωτός.

Επίσης, οι περσίδες σας δίνουν έλεγχο στο πόσο θέλετε να φαίνεστε προς τα έξω. Όταν τις έχετε πολύ στραμμένες ή τελείως κλειστές, μπορείτε να έχετε τα φώτα σας ανοιχτά το βράδυ χωρίς να φαίνεστε καθόλου και μάλιστα χωρίς να χρειαστεί να κλείσετε τα παντζούρια.

Οριζόντιες περσίδες αλουμινίου ιδανικές για μεγάλες επιφάνειες και κεκλιμένα ανοίγματα.

Υπάρχουν διαφορετικές για κάθε ανάγκη

Οι περσίδες μπορεί να είναι οριζόντιες ή κάθετες. Σε γενικές γραμμές και οι δύο μπορούν να καλύψουν εξίσου όλες τις ανάγκες. Ωστόσο, έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά που τις κάνουν ιδανικές για διαφορετικά σημεία τοποθέτησης.

Για παράδειγμα:

Παράθυρο κουζίνας: ταιριάζουν περισσότερο οι οριζόντιες περσίδες. Οι πάγκοι σας βρίσκονται κατά κανόνα σε ύψος 90 περίπου πόντων, που σημαίνει ότι οι οριζόντιες περσίδες έχουν την κατάλληλη κατεύθυνση -από το δάπεδο προς το ταβάνι- για να φωτίσουν τον πάγκο εργασίας σας.

Ξύλινες περσίδες.

Μεγάλα ανοίγματα: στην πλειοψηφία τους, τα πολύ μεγάλα παράθυρα είναι στο καθιστικό ή το σαλόνι. Εκεί ταιριάζουν περισσότερο οι κάθετες περσίδες. Ο λόγος είναι ότι τονίζουν το ύψος του δωματίου και έτσι, εξισορροπούν το μεγάλο μήκος στις φαρδιές μπαλκονόπορτες.

Επιπλέον, με τις κάθετες περσίδες μπορείτε να διαχειριστείτε ιδανικά την κατεύθυνση που έχει το φως. Αυτό σας επιτρέπει να λούσετε διαφορετικά μέρη του καθιστικού σας στον ήλιο. Αν αποφασίσετε ωστόσο να βάλετε οριζόντιες, είναι σκόπιμο να τοποθετήσετε περισσότερους από ένα μηχανισμούς κατά μήκος, ώστε να έχετε τη δυνατότητα να διαχειριστείτε αντίστοιχα το φως.

Κάθετες περσίδες συρόμενες με ρυθμιζόμενη κλίση για μερική ή ολική σκίαση.

Τέλος, το υλικό – ξύλο, μέταλλο ή ύφασμα – είναι ακόμα ένα στοιχείο που θα πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψιν, ώστε να δώσετε το αισθητικό αποτέλεσμα που επιθυμείτε.

Μη διστάσετε να απευθυνθείτε στους έμπειρους συνεργάτες μας που θα σας προτείνουν τις καταλληλότερες λύσεις για τον δικό σας χώρο.

Επισκεφτείτε μας (Λ. Κηφισίας 228, Κηφισιά) ή καλέστε μας στα 210 8019 962, 210 8013 921 για περισσότερες πληροφορίες.

————————
Διαβάστε επίσης:
5 εναλλακτικοί τρόποι σκίασης για τα παράθυρά σας
Κουρτίνες: Dos & Don’ts για ένα άψογο αποτέλεσμα
Καλοκαιρινή αύρα στο σπίτι σας με τρεις απλές κινήσεις