Πώς να επιλέξετε το κατάλληλο χαλί για την τραπεζαρία σας

Πριν επιλέξετε ένα νέο χαλί για την τραπεζαρία σας, διαβάστε ποια είναι τα τρία βασικά στοιχεία που πρέπει να λάβετε υπ’ όψιν, ώστε να επιλέξετε το καταλληλότερο για τον χώρο σας:

1. Μέγεθος

Από το μέγεθος – ή ακόμα και το σχήμα – του χαλιού εξαρτάται ολόκληρη η ισορροπία μιας σύνθεσης μέσα στον χώρο. Σκεφτείτε πόσες φορές ένα χαλί δείχνει παράταιρο επειδή είναι υπερβολικά μεγάλο ή πολύ μικρό. Υπάρχουν, όμως, και πρακτικοί λόγοι που πρέπει να υπολογίσουμε.

Το χαλί της τραπεζαρίας καλό είναι να έχει μέγεθος αρκετά μεγάλο ώστε να χωράνε πάνω του το τραπέζι και οι καρέκλες, όταν καθόμαστε σε αυτές. Δηλαδή πρέπει να υπάρχει αρκετός χώρος ώστε όταν θα καθήσουμε στην καρέκλα να ακουμπάνε και τα τέσσερα πόδια της πάνω στο χαλί.

Σε πολύ μεγάλες τραπεζαρίες, ωστόσο, μπορείτε να έχετε μόνο τα μπροστινά πόδια των καρεκλών πάνω στο χαλί. Έτσι όταν θα κάθεστε, και τα τέσσερα πόδια της καρέκλας θα είναι εκτός χαλιού.
Το σημαντικό είναι να υπάρχει ισορροπία στο μέγεθος, αλλά και να μην έχουμε δύο πόδια της καρέκλας πάνω στο χαλί και δύο κάτω όταν καθόμαστε, ειδικά αν το χαλί έχει χοντρό πέλος.
Αν η τραπεζαρία σας ανοίγει και επεκτείνεται, λάβετε υπόψη σας και αυτό.

Επίσης, φροντίστε το χαλί να έχει ίσες αποστάσεις από οποιοδήποτε άλλο μεγάλο έπιπλο, π.χ. μπουφέ, μπαρ, καναπέ κ.λπ.

Φυσική ψάθα – sisal, με μπουκλέ ύφανση, για τοποθέτηση wall to wall ή χαλιού σε επιθυμητές διαστάσεις με τρέσσα από δέρμα, δερματίνη ή ύφασμα.

2. Υλικό

Η τραπεζαρία είναι ένας χώρος «βαριάς» χρήσης. Καρέκλες τραβιούνται μέσα – έξω, τα ατυχήματα με το φαγητό είναι συχνά… Είναι σημαντικό το χαλί που θα επιλέξετε να καθαρίζεται εύκολα και να αντέχει στον χρόνο.
Το μαλλί είναι ένα άριστο και ανθεκτικό υλικό, ιδανικό για τη συγκεκριμένη περίπτωση. Καλή επιλογή επίσης είναι ένα χαλί φτιαγμένο από μια μίξη φυσικών και συνθετικών ινών, που το κάνουν ιδιαίτερα ανθεκτικό, όπως αυτά της συλλογής μας SCANDINAVIAN.

Ένα άλλο στοιχείο που προτείνουμε να λάβετε υπ’ όψιν είναι το πάχος του πέλους. Ένα χοντρό χαλί μπορεί να δημιουργεί προβλήματα όταν βάζετε και βγάζετε τις καρέκλες ή, ακόμα χειρότερα, να προκαλεί ατυχήματα – δεν το θέλετε αυτό την ώρα που κρατάτε μια πιατέλα!

Χαλί από μαλλί και συνθετικές ίνες με αντιολισθηρό υπόστρωμα και υφασμάτινη τρέσσα, σε ύφανση ψαροκόκκαλο.

3. Χρώματα και σχέδια

Το θέμα αυτό είναι, βέβαια, αρκετά υποκειμενικό αλλά υπάρχουν και κάποια στοιχεία που μας βοηθούν ή που περιορίζουν τις επιλογές μας.

Καταρχάς, είναι το ύφος και τα χρώματα του χώρου, αλλά και των επίπλων της τραπεζαρίας. Τα πράγματα μπορεί να περιπλέκονται, μάλιστα, αν έχουμε ενιαίο χώρο (για παράδειγμα, σαλόνι-τραπεζαρία, κουζίνα-τραπεζαρία ή και open space). Ένα χαλί μπορεί πολύ όμορφα και εύκολα να ορίσει έναν χώρο και να έχουμε έτσι έναν ευδιάκριτο διαχωρισμό. Το αποτέλεσμα αυτό επιτυγχάνεται ευκολότερα αν επιλέξουμε διαφορετικό χαλί για κάθε χώρο, είτε σε σχέδια και αποχρώσεις που ταιριάζουν αρμονικά μεταξύ τους, είτε εντελώς αντίθετα.

Σκεφτείτε τι διάθεση θέλετε να δημιουργήσετε: ένταση, ζεστασιά, ηρεμία. Θυμηθείτε ότι τα πολύχρωμα χαλιά καμουφλάρουν τους λεκέδες, ενώ οι ρίγες κάνουν τον χώρο να φαίνεται μεγαλύτερος και πιο μακρύς. Τέλος, αν το τραπέζι σας καλύπτει μεγάλο μέρος του χαλιού, προτιμήστε ένα επαναλαμβανόμενο σχέδιο αντί για ένα ενιαίο θέμα που θα καταλήξει κρυμμένο κάτω από το τραπέζι.

Χειροποίητο χαλί από 100% viscose, σε ριγέ σχέδιο με υπέροχα έντονα χρώματα.

Επισκεφτείτε το κατάστημά μας (Λ. Κηφισίας 228, Κηφισιά) για να δείτε από κοντά τη συλλογή μας από χαλιά και μοκέτες υψηλής ποιότητας και αισθητικής.

Οι εξειδικευμένοι συνεργάτες μας αναλαμβάνουν τη μελέτη διακόσμησης, το ράψιμο και την τοποθέτηση των υλικών μας ώστε το αποτέλεσμα να είναι άψογο.

Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε μας στα τηλέφωνα: 210 8019962 / 210 8013921.

————————

Διαβάστε επίσης:
Κεφάλαιο χαλιά: Τι επιτάσσει η μόδα και τι πρέπει να ξέρετε πριν αγοράσετε
Μοντέρνα χαλιά: 5+1 προτάσεις για όλους τους χώρους
10 λόγοι για να επιλέξετε μάλλινο χαλί