Στο μυαλό ενός interior designer

Τι σκέφτονται οι διακοσμητές/τριες όταν μπαίνουν σε έναν χώρο; Πού πέφτει πρώτα το μάτι τους και ποιες λεπτομέρειες κάνουν τελικά τη μεγάλη διαφορά;

Εμείς που συνεργαζόμαστε χρόνια με επαγγελματίες διακοσμητές και διακοσμήτριες, αλλά και γνωρίζουμε το interior design καλά, σας αποκαλύπτουμε τα μικρά «μυστικά» της διακόσμησης που απογειώνουν το αποτέλεσμα!

1. Φωτισμός

Τις περισσότερες φορές που μπαίνουμε σε έναν χώρο και βρίσκουμε το περιβάλλον ευχάριστο, είναι εξαιτίας του σωστού φωτισμού.

Για να λούζεται ένας χώρος στο φως ομοιόμορφα χρειάζονται πολλές πηγές φωτός, όχι μόνο το φως οροφής που συνήθως χρησιμοποιούμε. Η λύση είναι να τοποθετήσετε επιτραπέζια ή/και επιδαπέδια φωτιστικά στο χώρο. Μεγάλη διαφορά κάνουν και οι κρυφοί φωτισμοί, αλλά καλό είναι να εμπιστευτείτε τη γνώμη ενός ειδικού για να βρείτε τα σωστά σημεία και τα κατάλληλα φώτα.

Για τη διάρκεια της ημέρας, από την άλλη, οι κουρτίνες παίζουν σημαντικό ρόλο στο πόσο φως μπαίνει στον χώρο μας.

Ύφασμα σύμμεικτο, κατάλληλο για έπιπλα, κουρτίνες και διακοσμητικά μαξιλάρια, πλενόμενο.

2. Σύνθεση

Ένα από τα σημαντικότερα στάδια στη δουλειά των διακοσμητών είναι να προτείνουν τις κατάλληλες θέσεις για τα έπιπλα, ώστε να δημιουργηθεί μια ισορροπημένη σύνθεση, ενώ παράλληλα αξιοποιείται πλήρως ο χώρος.

Οπότε, μήπως ήρθε η ώρα να μελετήστε τον χώρο σας και να αναρωτηθείτε: Κινείστε άνετα; Μήπως είναι φορτωμένος; Μήπως αν τοποθετούσατε κάτι σε διαφορετικό σημείο να ήταν καλύτερα;

Μπορείτε να πειραματιστείτε με εντελώς καινούργιες συνθέσεις και τελικά να προκύψει κάτι που δεν είχατε ποτέ σκεφτεί!

Ύφασμα επίπλωσης με υφή σουέντ, σε φυσικά ουδέτερα ή και έντονα χρώματα.

3. Λουλούδια

Έχετε παρατηρήσει ότι στις περισσότερες φωτογραφίες διακόσμησης υπάρχουν στον χώρο λουλούδια;

Καμιά φορά, μάλιστα, είναι αυτά που δίνουν χρώμα και ζωντάνια στον χώρο, ενώ αν τα αφαιρούσαμε θα είχαμε ένα εντελώς διαφορετικό αποτέλεσμα.

Μπορείτε, λοιπόν, να κλέψετε κι εσείς αυτό το κόλπο! Όπως έχουμε γράψει και σε παλαιότερο άρθρο μας, ένα βάζο με λουλούδια κάνει αμέσως τον χώρο να δείχνει οργανωμένος, περιποιημένος και καθαρός!

Roller blind από ημιδιάφανο ύφασμα που φιλτράρει την ηλιακή ακτινοβολία.

4. Μαξιλάρια

Ο σκοπός των μαξιλαριών στους καναπέδες δεν είναι μόνο για να καθόμαστε αναπαυτικά. Είναι κυρίως διακοσμητικός, για να δώσουν στυλ και χαρακτήρα.

Οι διακοσμητές, λοιπόν, αγαπούν τα μαξιλάρια και τοποθετούν αρκετά, σε διαφορετικά χρώματα και σχέδια, για ένα πλούσιο αποτέλεσμα.

Υφάσματα κατάλληλα για κουρτίνες και διακοσμητικά μαξιλάρια σε παλ αποχρώσεις. Μια σύγχρονη οπτική στο Αγγλικό στυλ.

5. Τάξη

Ένας υπερβολικά φορτωμένος χώρος μπορεί να τρελάνει έναν διακοσμητή!

Αλλά μπορεί να τρελαίνει και εσάς κάθε μέρα και να μην το έχετε συνειδητοποιήσει! Σας προτείνουμε να απομακρύνετε ό,τι δεν χρειάζεστε και να κρατήσετε μόνο μερικά διακοσμητικά που ταιριάζουν όμορφα μεταξύ τους.

Ένα ωραίο τρικ είναι το εξής: μπορείτε να ομαδοποιήσετε τα διακοσμητικά σας ανάλογα με την εποχή (π.χ. Άνοιξη, Καλοκαίρι, Χριστούγεννα κλπ.). Κάθε εποχή θα τα αλλάζετε και ο χώρος σας θα ανανεώνεται. Έτσι, δεν θα χρειαστεί να πετάξετε τα αντικείμενα που πραγματικά σας αρέσουν. Απλώς θα τα αποχωρίζεστε για λίγο καιρό.

 

Βινυλικό δάπεδο σε λωρίδες, κολλητό ή πλωτό σε όψη και υφή ξύλου, με μεγάλη αντοχή σε βαριά χρήση και υγρασία.

6. Άρωμα

Τα ωραία αρώματα μας κάνουν να νιώθουμε όμορφα, μας φτιάχνουν τη διάθεση! Η πρώτη εντύπωση που σχηματίζουμε για έναν χώρο – ή και για έναν άνθρωπο – εξαρτάται κατά πολύ από τις μυρωδιές του.

Υπάρχουν τόσα αρωματικά χώρου και κεριά για να επιλέξετε! Όμως προσοχή: το άρωμα δεν πρέπει να είναι υπερβολικά έντονο γιατί θα έχει το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα.

Συνδυάστε το χρώμα του καναπέ σας με την απόχρωση του χαλιού για να δημιουργήσετε ήρεμη ατμόσφαιρα.

7. Κουρτίνες

Όπως είπαμε σε προηγούμενο άρθρο, οι κουρτίνες πρέπει να ταιριάζουν απόλυτα στον χώρο, να συμβάλλουν στην ισορροπία τηρώντας τις σωστές αναλογίες και να δένουν αρμονικά με την διακόσμηση του σπιτιού.

Οι διακοσμητές δεν προτιμούν τις έτοιμες κουρτίνες. Αντίθετα, επιλέγουν tailor made κουρτίνες από ποιοτικά υφάσματα, ραμμένα ακριβώς στις διαστάσεις του χώρου και με τη ραφή που ταιριάζει στο στυλ της διακόσμησης.

Βελούδο σε φρέσκο χρώμα της μέντας που προσθέτει πολυτέλεια αλλά και φρεσκάδα στον χώρο.

8. Μπάνιο

Σκεφτείτε τα μπάνια που έχετε δει στις φωτογραφίες και σας φαίνονται πραγματικά πανέμορφα: ποια είναι τα κοινά στοιχεία τους;

α) Δεν έχουν περιττά αντικείμενα.
β) Όλα είναι τακτοποιημένα.
γ) Έχουν αντικείμενα που συνήθως δεν βάζουμε στο μπάνιο, όπως κεριά, βάζα, διακοσμητικά, ακόμα και πίνακες στους τοίχους.
δ) Τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιούνται πολύ στο μπάνιο οι αδιάβροχες ταπετσαρίες, που δίνουν υφή και χρώμα στον χώρο.
ε) Έχουν φυτά.
στ) Οι πετσέτες είναι σεταρισμένες, όπως και τα όμορφα δοχεία για το σαπούνι ή το κρεμοσάπουνο.
ζ) Υπάρχουν πετσέτες για τους επισκέπτες, τοποθετημένες σε καλάθια, δίκους ή όμορφα δοχεία.

Μπορεί ένα μπάνιο να είναι κάθε μέρα τακτοποιημένο και τέλειο; Σίγουρα όχι! Αν υιοθετήσετε, όμως, κάποια από αυτά τα στοιχεία, σίγουρα θα έχετε ένα αποτέλεσμα πολύ κοντά σε αυτό που θα δημιουργούσε ένας διακοσμητής.

Και ένα τρικ: Κρύψτε σε όμορφα κουτιά αποθήκευσης τα μικροαντικείμενα του μπάνιου και αμέσως ο χώρος θα δείξει τακτοποιημένος.

Ταπετσαρίες ψηφιακής εκτύπωσης, κατάλληλες για μπάνια και εξωτερικούς χώρους.

9. Υφές

Οι διακοσμητές ποτέ δεν χρησιμοποιούν μόνο ένα ύφασμα σε κάθε χώρο γιατί το αποτέλεσμα θα ήταν μονότονο και βαρετό. Γι’ αυτό συνδυάζουν υφάσματα, χρώματα και υφές.

Προσπαθήστε να παίξετε με αυτά τα στοιχεία για να δημιουργήσετε ένα ενδιαφέρον αποτέλεσμα και να δώσετε χαρακτήρα στον χώρο. Μπορείτε απλώς να αλλάξετε ή να προσθέσετε ένα στοιχείο σε διαφορετικό χρώμα για αντίθεση, όπως ένα χαλί, μερικά μαξιλάρια, μια πολυθρόνα ή μια κουρτίνα.

Συνδυασμός υφασμάτων με έντονα και παλ χρώματα, μονόχρωμα και εμπριμέ με μικρά και μεγάλα μοτίβα, ματ και γυαλιστερές υφές.

10. Καναπές

Μερικές φορές η διάταξη των επίπλων είναι πολύ συγκεκριμένη επειδή δεν υπάρχει αρκετός χώρος. Ωστόσο, ένας διακοσμητής ποτέ δεν θα έβαζε τα έπιπλα να ακουμπούν στους τοίχους, ειδικά τους καναπέδες.

Απομακρύνετέ τους, λοιπόν, από τους τοίχους έστω και μερικά εκατοστά και αφήστε το δωμάτιο να «αναπνεύσει». Αμέσως θα φανεί πιο άνετο.

Μπουκλέ ύφασμα για τον καναπέ και λινό για τις κουρτίνες. Η τερακότα πρωταγωνιστεί και το μαύρο σε μικρές πινελιές δίνει ένταση.

Οι συνεργάτες μας διακοσμητές είναι στη διάθεσή σας για να μελετήσουν τον χώρο σας, να σας προτείνουν τα κατάλληλα προϊόντα και λύσεις, και να σας αποκαλύψουν ακόμη περισσότερα μυστικά διακόσμησης!
Επικοινωνήστε μαζί μας: 210 8019962 | 210 8013921.

——————

Διαβάστε επίσης:
5 hot trends διακόσμησης για το 2022 σύμφωνα με το Pinterest
5 λάθη στη διακόσμηση και πώς θα τα αποφύγετε
3 διαχρονικά στυλ διακόσμησης